آزمایشگاه عصب - تحولی حیوانی
مسئول علمی آزمایشگاه: دکتر منیره منصوری
کارشناس آزمایشگاه: سپیده سلطانی
آزمایشگاه عصب تحولی حیوانی یکی از آزمایشگاههای وابسته به پژوهشکده علوم شناختی و مغز دانشگاه شهید بهشتی است که با هدف انجام پژوهشهای علوم اعصاب شناختی با استفاده از مدلهای حیوانی جهت شناخت ساختار و کارکرد مغز با تمرکز بر نقش عوامل محیطی بر رشد ساختار و عملکرد مغز، اختلالات عصب تحولی و مطالعات سه بعدی به روش استرئولوژی با همکاری تیمهای خارجی از کشورهای دانمارک و سوئد در سال 1396 تاسیس و آغاز به کار کرده است. این آزمایشگاه از دو زیر مجموعه آزمایشگاه رفتاری و آزمایشگاه نورواسترئولوژی تشکیل شده است که امکانات و فعالیتهای هر یک از بخشها به صورت زیر است:
آزمایشگاه رفتاری
امکانات آزمایشگاه رفتاری شامل ست آپ های آزمونهای رفتاری مختلف مانند three chamber، open field، ماز بعلاوه، ماز بارنز، آزمون های حسی و حرکتی مانند Narrow beam و تست عیب پا و .... با امکان ضبط ویدئو با استفاده از دستگاه DVR جهت ثبت پارامترهای مورد نظر از حیوانات، ست آپ های مداخلات محیطی مانند ایجاد مدل حیوانی مواجهه افراطی با لوازم دیجیتال، لوازم غنیسازی حسی و اجتماعی، غنیسازی حرکتی و... می باشد. که امکان انجام مداخلات محیطی مختلف و بررسیهای تغییرات رفتارهای اجتماعی، حافظه، استرس، رفتارهای کلیشهای، رفتار حرکتی و ... را فراهم کرده است.
آزمایشگاه نورواسترئولوژی
آزمایشگاه نورواسترئولوژی مجهز به یکی از به روزترین ست آپهای استرئولوژی شامل (میکروسکوپ نوری با لنزهای دارای قابلیت نفوذ به عمق بافت، دوربین و صفحه متحرک و همچنین نرم افزار نیوکست) جهت انجام مطالعات سهبعدی ساختار مغز میباشد. مطالعات سه بعدی استرئولوژی به دلیل امکان تفسیر سهبعدی و به حداقل رساندن فاصله دادهها با حقیقت در مقایسه با روشهای رایج دیگر از اهمیت ویژهای برخوردار هستند و در حقیقت استاندارد طلایی برای تحلیل کمی مورفولوژیکی نمونههای بافتی محسوب میشوند. همچنین کلیه امکانات لازم جهت استخراج نمونههای مورد نیاز بافت و خون و مراحل آمادهسازی بافتی (جراحی پرفیوژن، استخراج نمونه های مغز، نگهداری و برشگیری و رنگآمیزی ) در این آزمایشگاه موجود میباشد.
آزمایشگاه عصب تحولی حیوانی امکان همکاری با گروههای دیگر فعال در حوزه علوم اعصاب مانند گروههای محاسباتی و مدلسازی عصبی، مهندسی، روانشناسی، و زیرشاخههای علوم زیستی (ژنتیک، نانوتکنولوژی، فیزیولوژی و...) جهت تعریف پروژههای مشترک در سایر مراکز داخل و خارج از کشور را دارد.